26/10 2019

 

Een korte samenvatting van het verblijf van Buurman & Buurman, door de ogen van Buurman, alhier ( Monte das Moradias ) van 22/10 tot 26/10, in het jaar des Heeren 2019. Dat begon geheel volgens verwachting, als een nachtmerrie. Nou ja, eerlijk is eerlijk, dat had niks te maken met het feitelijke verblijf alhier en alles met het noodzakelijke vervoer hierheen. Om aan boord te komen van een vliegtuig dat om 07:00 (!) uur vertrekt naar Portugal ( Faro ) moet je je melden om iets van 05:00 uur ( !!! ) op Schiphol. Héél erg. Vervolgens zit je zowat 3 uur in zo'n vliegtuig, uren die je uitsluitend overleeft door de aanwezigheid van heel aardige stewardessen. Eenmaal aangekomen in Faro worden we opgepikt door de Heer des Huizes Ben en arriveren we na een autorit van een uur of zo op het beoogde adres, Monte das  Moradias. Hartelijke ontvangst door de Vrouwe de Huizes Rian en iets argwanender door de hond des Huizes Terra.  En dan ben je er.  En dan stel je je open voor het ondergaan van je ( te korte ) verblijf. En dan weet je nog beter dan je al wist dat e.e.a. de accu weer doet opladen. Ondanks het jaargetijde ( eind okt. ),  hemels weertje, heerlijk ouwehoeren, muziekje erbij, hapjes, drankjes, bezoek aan galleria'tjes in prettig stadje, noem maar op. De verkleinwoordjes gekozen om niet à la Joseph Goebbles propaganda-machine te klinken. En voorzien van een weelde aan boeken. Voor elk wat wils. Maar dat alles verklaart toch niet de magie van een, al is het kort, verblijf hier.  Die magie komt, althans voor mij, voort uit die door mij bij tijd en wijle zo hevig velangde en bij ons in Nederland zo zeldzame verschijnsel. Genaamd : Stilte !!!   

                                                                                                                                                                                                          Christiaan Saris

 

Reconhecimento

 

Moradias waar het leven

lijkt stil te staan
de natuur ademt rust.

 

Zambujeira do Mar stilte

overvallen door
de oceaan.
Gamba’s, eerder gevangen
lijken je aan te kijken

vol verlangen op het bord:

delicioso.

 

Exposição in Poussada
omgeven door het witte
licht van het gebouw
schilderijen in extase
door de vele kleuren.

 

Lagos langs betoverende
rotsen in diverse vormen
grillig, mooi en gevaarlijk
opduikend uit zee
als Poseidon wakend
en alles overziend.


Sao Bortolomeu de Messines
pittoresk stadje
gevangen in het licht,
het kostuummuseum met
onuitwisbare beelden
uit het verleden
in al zijn eenvoud.

Naar huis in de auto,
luisterend naar Bill Evans,
genieten van kip bij Paraiso,
daarna wandelen met Terra,
immer omkijkend
bang te zijn ons te verliezen
in het donker van Santana,
het licht van een zaklamp
dansend op de haast
onbegaanbare paden
in het blinkende maanlicht.

 

Loulé met goedkope markt
stoffig als altijd

kwetterende kooplui

kopers lonkend met

verschoten prijskaartjes.

 

Galería del Arte Praça do Mar

waar in een ademloze stilte

Artistas pela Paz

hun schilderijen over vrede

gevangen in een eigen taal

aan toeschouwers

doorvertellen.

 

In de vroege ochtendzon
waarin trekvogels in

harmonieuze zwarte vormen
de weg wijzen

naar het zuiden en ons

begeleiden tot in Faro
waar de Casa da Alameda

een ontspannen sfeer biedt
aan een samensmelting van diverse
kunstenaars en toegezongen wordt

in een Fado.

Voor ons klinken

de woorden van de Fado
als romantische namen
steden die in het licht blinken
en ooit in onze 
reconhecimento
kwamen.

 

Wij willen Rian en Ben bedanken voor
alle gastvrijheid en hun moeite

om het ons naar de zin te maken.

 

Chris en Joke, oktober 2019

 

Commentaren: 9
 • #9

  Linda Grafe (dinsdag, 02 oktober 2018 21:55)

  Een fantastische tijd gehad in Moradias! Erg genoten van de rust, van de prachtige omgeving en niet te vergeten van de hartelijkheid en gastvrijheid van Ben en Rianne. En natuurlijk ook veel geleerd van de inspirerende schilderlessen! Een echte aanrader voor een actieve en creatieve vakantie!

 • #8

  Chris en Joke (maandag, 02 oktober 2017 22:16)

  Beste Ben en lieve Rian,
  Het weerzien van Moradias was voor ons als thuiskomen na een jaar van afwezigheid in Santana da Serra.
  De prachtige natuur en de serene stilte gaven ons weer een heerlijk gevoel van ontspanning.
  Ontwaken in de warmte van de ochtendzon, daarna samen ontbijten en goede gesprekken over onze gemeenschappelijke passies maakten het helemaal compleet.
  Tijdens onze vorige ontmoeting is het plan ontstaan om samen naar Sevilla te reizen en daar de culturele hoogtepunten te zien.
  Wij hebben met volle teugen genoten van deze fraaie stad met schitterende gebouwen, pleinen en knusse straatjes waar het leven van deze stad tot in de nachtelijke uurtjes bruist.
  Het bezoeken van de kathedraal was een van de hoogtepunten en liet bij ons een onuitwisbare indruk achter van de pracht en praal.
  Terug op Moradias hebben wij nog heerlijk genoten van de rust en de gastvrijheid die jullie ons hebben bezorgd.
  Ben en Rian, bedankt voor alles en we hopen dit nog eens in gezondheid te beleven als het ons gegund is.
  Chris en Joke

 • #7

  Rabe (dinsdag, 14 maart 2017 19:08)

  Hallo Rian und Ben
  Ulla Rabe und ich möchten uns nochmal für die wunderschönen und erholsamen Tage bei euch bedanken und vor allen für eure ausgeprägte Gastfreundschaft wir kommen ganz sicher wieder spätestens im
  Februar.
  Einen lieben Gruß von uns dreien.

 • #6

  Chris en Joke (zondag, 25 september 2016 10:21)

  Eindelijk weer in Portugal op het schitterende Moradias. Het werd een feest van herinneringen, hoewel het toch pas drie jaar geleden was dat we bij jullie hebben gelogeerd.
  Het gezamenlijk ontbijten in de prille ochtend waarbij de zon stil over de bergen keek, de geuren van de bloemen en de zuivere lucht, allemaal ingrediënten om het verblijf compleet te maken.
  We hebben genoten van de fraaie expositie van Ben en Rian, die ieder op eigen wijze vorm geven aan hun artistieke beleving. En achter elk object en schilderij een verhaal.
  Na het bezoeken van de expositie hebben we heerlijk gegeten en aan het eind van ons veel te korte verblijf in de gezellige woonkamer nog wat gepraat tot het uur van slapen aanbrak. De volgende ochtend werden wij naar het station van Santa Clara-Seboia gebracht en was het avontuur weer ten einde.
  We hebben ons voorgenomen om nu wat eerder te komen en langer te blijven omdat er nog zoveel te zien en te doen is.
  Ben en Rian, nogmaals onze hartelijke dank voor het onthaal.

 • #5

  Mees, Eefje, Marcel en Inge (donderdag, 30 juni 2016 21:39)

  Beste lezers van het gastenboek,

  Ons verblijf in Moredias was genieten, volop. Overdag in de schaduw van de buitenoven op het kleed, ridders ontmoeten in Silves, kopje onder in de mooie oceaan en de bochten leren kennen van de onverharde weg. Trots onze zoon geslagen tot ridder Morzel en onze dochter genieten van de schone lucht en het bad. Wij, als onze lieve twee in dromenland zijn een Sagres Cerveja met een duizendtal aan sterren boven ons.. Genieten. Soms heb je van die momenten in het leven dat alles precies is zoals het is, goed! En dat is nu, zittend in de kamer keuken, al schrijvend en luisterend naar het zingen van een slaaplied voor onze twee aller mooiste!

  Bedankt Ben, Rian en Terra voor het fijne hier zijn en de mooie plek!
  Morgen gaan we weer, het gevoel van hier zijn hou ik nog wat langer vast!

  Groet Marcel en Inge

 • #4

  Kristof (zaterdag, 11 juni 2016 10:03)

  Liebe Rian, lieber Ben,
  Vielen Dank für die schönen Tage, die ich bei Euch im herrlichen Alentejo verbracht habe! Hier konnte ich mich so richtig in die Kunst stürzen und dabei die tolle Landschaft genießen. Ben ist immer mit gutem Rat zur Stelle und sehr geduldig - ich habe viel gelernt! Danke auch für die herzliche Gastfreundschaft, das leckere Essen, die tollen Ausflüge und Spaziergänge und die interessanten Gespräche.
  Es war sehr schön bei Euch, und ich freue mich auf das nächste Mal!

  Herzliche Grüße aus München,
  Kristof

 • #3

  Monique, Milan, Ine, Marlies en Anne-Marie (zondag, 01 mei 2016 21:46)

  Lieve Ben en Rian,
  Alweer bedankt voor een heerlijke week op Moradias. Wij zijn helemaal tot rust gekomen en hebben genoten van de prachtige omgeving. Waarschijnlijk is april de beste maand om jullie te bezoeken, wat een prachtige natuur. Zoveel bloemen, strakblauwe lucht en een heerlijke zon.
  Gebleken is dat jullie naast schilderworkshops ook slaaptherapie bieden voor slechte eenjarige slapers ;-) Milan heeft het heerlijk gehad. Hij had alle ruimte en de mooie schommel was natuurlijk favoriet.
  Tot de volgende keer!
  Liefs Monique, Milan, Ine, Marlies en Anne-Marie

 • #2

  ana lucia (zondag, 03 april 2016 11:17)

  o ben e a rian sao muito simpaticos e a sua cadela terra tambem porque nos deram umas ferias de pascoa muito fixes .
  o que e pena e irmonos embora.

 • #1

  Joao Castro (zondag, 03 april 2016 11:08)

  A propriedade simplesmente apelidada como Monte das Moradias constitui uma agradavel surpresa desde que dela nos aproximamos ate que, dias depois da partida, nos recordamos de toda a mescla de sentidos e do muito calmo ambiente que ali tivemos oportunidade de saborear.
  Com uma boa relacao entre a manutencao da privacidade dos hospedes e um bom acolhimento, o tranquilo casal Rian (ela,escultora) e Ben (ele,pintor) constitui a alma para o relaxamento que os dias que passamos no seu lar nos trouxessem esta sensacao conjunta de paz, tranquilidade e a ocasiao previligiada de analise mental de muitas coisas interessantes das quais ha muito nao nos lembravamos.
  Os nossos cinco sentidos sao exponenciados, logo desde que saimos , em direcao a esta propriedade a partir de Santana da Serra (lado nascente, vindos do Ic1 ou da autoestrada A2) ou de Santa Clara a Velha (lado poente, provenientes do mar) pois a vista passa a ser deslumbrante e mantem se deslumbrante durante todas as ferias.
  Os cheiros que saboreamos ao longo dos passeios por caminhos que descobrimos ou pelos quais somos conduzidos (fica ao nosso criterio escolher, pois Rian e Ben rapidamente se apercebem e nos dao essa liberdade) sao intensos e ao mesmo tempo surpreendentemente campestres.
  Os sabores das refeicoes elaboradas de uma forma simples mas deliciosa pelos nossos anfitrioes integram se perfeitamente na simplicidade do ambiente.
  O som das aves , se for demasiado tranquilo, podera ser quebrado por uma bem recebida visita ao atelier de pintura, onde o desenvolvimento da atitude creativa costuma ser acompanhada de fantastica musica, que Ben organiza de uma forma primorosa e bem de acordo com o gosto do cliente.
  Finalmente, sinta a textura da cortica ou do carrasqueiro , ou mesmo das ervas quando sentir que ha uma pausa no seu deambular que precisa se ser feita.
  Os 5 kilometros de (razoavel para qualquer carro) piso de terra que serao feitos para aceder a esta propriedade sao o Q.B. para se sentir simultaneamente seguro e recatado.
  Nao pense muito, aproveite. Nao mais vai esquecer.
  Joao

EEN GREEP UIT DE COMMENTAREN IN HET GASTENBOEK TOT 2016

Een weekje zomer in Portugal. Wat een heerlijkheid ! We hebben enorm genoten van Moradias en zijn bewoners. De batterij is weer opgeladen en ik kan er weer tegenaan voor het komende schooljaar. Dank voor alles en ... gewoon boeken !  Wouter - 3 augustus 2015

 

Helemaal bijgekomen in 1 week tijd, dat kan op Moradias. Zielsalleen zwemmen in het meer, Back to the Basics koken, veel fruit en heerlijke tomatensoep, lezen in de hangmat. Ik ga het volgende week weer missen, maar ik heb weer genoeg kracht opgedaan om het ´gewone´ leven weer op te pakken. Bedankt voor alles en ik heb nog een kleine herinnering achtergelaten op het plankje ... ´De zee geeft en de zee neemt ´.

Olga - 3 augustus 2015

 

Lieve Ben en Rian, met opzet schrijf ik lieve, want in 5 dagen heb ik jullie leren kennen en waarderen. Mijn levensmotto "Gein béter leave es ein good leave" , vertaald : Geen beter leven als een goed leven, kwam hier op Moradias helemaal tot z'n recht. Genoten hebben we van iedere minuut. Veel geleerd over het leven van Portugal en de mensen hier. De wonderschone locatie waar we woonden, uitstapjes en eetmomenten samen, eigenlijk alles wat we met ons vieren meemaakten, 2 moeders en 2 dochters die dikke vriendinnen zijn, al bijna 30 jaar en nu zo'n mooie vakantie hadden. Super bedankt voor alles. Dikke knuffel, Ine, Marlies, Anne-Marie, Monique - 19 augustus 2014

 

Op onze ontdekkingtocht door Portugal was Moradias onze derde ankerplaats. Na een kennismaking met het Noorden en de kust van de Beira-provincies, betekende ons verblijf hier de uitvalsbasis voor een verkenning van de Algarve en de Alentejo. Tot onze grote verbazing vonden we hier bij aankomst - aan het einde van een ogenschijnlijke, eindeloze stofferige weg in 'the middle of nowhere', een rustplaats waar de natuur en de stilte ons diep hebben geraakt. De warme en hartelijke ontvangst waarmee ben en Rian ons verwelkomden en de vriendelijke bereidwilligheid om ons te helpen bij het waarmaken van onze reisplannen, maken van dit verblijf een 'toplocatie'. Ben en Rian zijn niet alleen kunstenaars in een mooie natuur, ze verstaan ook de kunst om mensen te laten genieten van dit stukje authentiek Portugal. Daarom van harte Obrigado - Obrigado. Philippe, Ingrid, Annie en Karel - 2 augustus 2014

 

Ook al was dit de zesde keer dat ik bij jullie was, toch is het altijd weer heerlijk om te genieten van de rust en de prachtige vergezichten, de zangkunsten van de nachtegaal, het roepen van de koekoek en de uilen. De zon die zich deze week van de beste kant liet zien. Het heerlijke water in het meer. Jullie gastvrijheid en heerlijke eten, ik kom zeker weer terug naar jullie paradijsje. Lieve groetjes, José - 14 mei 2014

 

Het bezoek aan Moradias was eigenlijk te kort, tóch hebben we veel gezien en gedaan, een goede indruk gekregen van de omgeving en kunnen genieten van de rust, ruimte en zon. De tour langs de westkust was prachtig, vooral het spotten van de jonge ooievaars. Thuis gaan we zeker nog uitgebreid nagenieten van alle foto's die we hebben geschoten. Ook hebben we weer even kunnen opladen en de vitamine D weer wat kunnen aanvullen, zodat we er weer tegenaan kunnen als we terug zijn in Schotland. heel erg bedankt voor de gastvrijheid, het lekkere eten en de gezelligheid ... we komen zeker nog een keer terug !!! Jens en Sanne - 8 mei 2014

 

Liebe Rian, lieber Ben, Ungern muss ich diesen herrlichen Platz der Ruhe verlassen um dann wieder in den hektischen Berlin ein zu tauchen. Alles war perfekt ! Durch ein Gastfreundlichkeit habe ich viel gesehen und gelernt. Dafür danke ich Euch ganz herzlich. Meine Erwartungen an die 14 Tage hier in Moradias wurden voll erfüllt. Auch die gemeinsamen Ausfluge haben mir grossen Spass gemacht. Weit ab vom 'Medienwahn' konnte ich mich endspannen, endlich viel lesen und über einige Dinge nachdenken. Ich hoffe doch sehr, mein weg führt mich nochmals hierher an diesen Ort. Grossen dank an Euch, Alles Gute und bis auf ein Wiedersehen, sagt Angela aus Berlin - 24 april 2014

 

Lieve Rian en Ben, ook voor de derde keer een bericht in het gastenboek. Het weer was weliswaar wat minder, de stilte weer oorverdovend, de gastvrijheid hartverwarmend en de omgeving weer overdonderend mooi. We hebben gezien dat ook donkere wolken passen in het landschap. Daarbij komt dat als het weer wat minder is en de temperatuur lager, de medronho van Mario/Antonio nog beter smaakt. De ruimte en de rust maakt jullie pleisterplaats zeer geschikt voor een hechte familiebijeenkomst, waarbij iedereen voldoende ruimte heeft; mountainbiken, zwemmen, wandelen, scrabbelen, gewoon een goed boek lezen, of lekker koken, het kan allemaal. Lekker geen TV en geen Wifi en nauwelijks bereik op je smartphone. Deze plekken moeten gekoesterd worden. Met de voeten op de grond kijk je hier tegen het leven aan. Daarbij komt, zonder de regenval had ik waarschijnlijk nooit een schilderij gemaakt ... een heerlijke beleving en dank voor de subtiele hulp. Eerst een echt kampvuur en daarna een vuurspuwende draak, het heeft zo moeten zijn. Kortom, goede winter gewenst, bedankt voor de gastvrijheid en gewoon tot ziens, mede namens Laura. Peter - 27 oktober 2013

 

Ben en Rian, 't is al gezegd, maar nogmaals via dit medium, mijn hartelijke dank voor een warm, gastvrij onthaal op jullie prachtige stek, dankbaar voor de nieuwe inspiratie die ik heb opgedaan onder de fijne en deskundige begeleiding van Ben !

Voor herhaling vatbaar !! Muito BJS, Anna - 13 oktober 2013

 

Liebe Rian, lieber Ben, ich bin sehr froh, meinen Urlaub bei Euch und auf diesem wunderschönen Fleckchen Erde verbracht zu haben. Ich habe mich sehr gut erholt, konnte die Stille, die Weite, den Duft, die Wärme und Sonne und das Baden im Santa Clarasee geniessen. Ich mochte das Laufen sehr, manchmal mit Dir, liebe Rian und Terra, Eurer Hündin; Du hast mir die Gegend gezeigt und viel erzäht von Land und Leuten. Das Gästehaus hat mir sehr gefallen, ich konnte erholsam schlafen, in der geräumigen Küche wirtschaften, auf der Terrasse sein, dort essen, lesen, schlafen, gucken, Yoga machen ... Im habe ich manche Schatz entdeckt und das Glück gehabt eine Ausstellung Deiner Gemälde in S Bras de Alportel, lieber Ben, mit zuerleben. Am wichtigsten und beeindruckendsten aber war für mich Eure liebevolle verbindliche und authentische Art, immer da zu sein, und mir doch immer fraglos meinen eigenen Rhythmus zu lassen. Ich danke Euch sehr für die schöne Zeit, ich komme ganz sicher wieder ( bin eigentlich noch da ... ) Liebe Grüsse und seid umarmt, von herzen, Katrin. PS : Extra -Knuddel für Terra - 22 september 2013

 

We hebben enorm genoten van de geweldige week die we bij jullie doorgebracht hebben. De heerlijke BBQ's en gezellige etentjes ( met snelle Jelle ). Ook het uitstapje van de dames naar Lissabon was erg geslaagd. We hebben genoten van de mooie schilderijen en Papier-maché kunstwerken. Niet te vergeten natuurlijk het schilderij dat Bertine met plezier en de geweldige begeleiding van Ben heeft mogen maken ! 

Terra was ook een aparte beleving: eerst verlegen 'achter moeders rokken' en vervolgens huppelend samen wandelen. Nogmaals hartelijk dank voor alle gezelligheid en jullie grote inzet om ons in het mooie Portugal thuis te laten voelen !

Groeten, Jo, Ine, Peter en Bertine - 12 september 2013

 

Wat kan de tijd toch vliegen ! Wanneer we dit schrijven, begint - maandtechnisch gezien - de herfst alweer. Vaak denken we echter terug aan onze fantastische tijd bij jullie in Portugal. En nee, dat komt niet alleen door het mooie weer, de natuur om ons heen, of de vele vrienden die we onder de lokale wespen hebben gemaakt. Vooral jullie gastvrijheid blijft ons voor altijd bij. Van het meegaan naar allerlei plaatsen - die soms op meer dan een uur rijafstand lagen - tot het kijken van touretappes, alles kon, alles mocht en alles was leuk ! We willen jullie nogmaals enorm bedanken voor een suuupermooie tijd in een ongelooflijk mooi land ! Dank dat we het mochten meemaken, en hopelijk tot een volgende keer !!! Marion en Jasper van Heeren - 3 september 2013

 

Beste Ben en Rian, Na de rust van Moradias heeft het gewone leven weer zijn gang gevonden. De dagen die we met jullie hebben zijn in een sneltreinvaart voorbij gegaan. De gastvrijheid en het enthousiasme waarmee we zijn ontvangen hebben ons een warm gevoel gegeven, alsof we elkaar al jaren kenden. De tijd was te kort om nog meer spannende dingen te doen, maar misschien komt er een andere keer. Chris en Joke.

 

Beste Ben en Rian, Ik vond het hier heel erg leuk. Bedankt voor jullie gastvrijheid. En voor het schilderen, wat een prachtig uitzicht heb je hier, zeg. Ik had een TOP ! week. Ik heb genoten. Het was heerlijk warm en ik had lekker vanmiddag in het restaurant aan zee gegeten. Bedankt tot ziens. groetjes Max - 9 augustus 2013.

Ik vond het heel leuk hier - Lisa

Lieve Ben en Rian, wat was het heerlijk bij jullie ! Zwemmen in het meer. Eten bij de zee. Heerlijke jam, mandarijnen en tomaten. Wandelen met de schapen bij Antonio en Idalia ( ook dank aan hen ) Maar vooral het niets hoeven en heerlijk in de zon zitten. Rust ! De kunst die de kinderen gemaakt hebben is buitengewoon ! Prachtig ! We komen graag nog eens terug ! Heel veel liefs, Daniël en Mieke.

 

Mijn vervolgbezoek aan Moradias is een feit ! Dit keer niet een kort winter-bezoek, maar een tiendaagse zomervakantie - Ik heb wederom genoten. We hebben het rustig en relaxed gehouden. En toch ook veel gedaan. Lezen, zwemmen, kajakken, uit eten gaan, naar zee, naar Lagos, schilderijen bezichtigen, de zevenheuvelentocht gewandeld, bezoek aan Silves, spelletjes spelen, VEEL spelletjes spelen. ( Dat hebben jullie boven, bij jullie eigen huis kunnen horen ) Zelfs van de tochten in de auto kon ik genieten. Ruig, groen, meren, mooie sterrenhemel ... Je hebt het hier allemaal. Liefs Kim - 30 juli 2013

 

Hier waren es wunschöne Tage, die viel zu schnell vergangen sind. Die herrliche Stille, das Kajakfahren, viel Sonne, Wind und : Ihr werdet uns in guten Erinnerung bleiben. Rian und Ben, wir wünschen Euch, bis zum nächsten Wiedersehen das Allerbeste ! Oder wie wir in Hamburg sagen würden : "Hold dien Ohren stief ! " ( Haltet die Ohren steif ) Birgit und Gernulf  - 1 juli 2012. 

 

Daar zit je dan in Portugal, uitgenodigd door een vriend en samen met gezellige collega's een weekje 'bijtanken'. het goede gevoel begint al gelijk bij aankomst met een 'warm' welkom. Even een duikje in het meer en dan lekker borrelen en kletsen. Intussen wordt de tafel gedekt en is er heerlijk gekookt door Rian ... Tjongejonge, dit geeft een 'warmbad gevoel' ... en alles begint al langzaam van je af te glijden. De rust is begonnen en zowel innerlijk als uiterlijk gaat alles in de relax-modus en .... dit gaat niet over ... top ! Dank je wel voor jullie enorme gastvrijheid en fantastisch dat ik er van heb mogen proeven ... Bert - 23 juni 2012

 

Afgelopen jaar ben ik door een collega doorlopend 'bestookt' met de prachtige verhalen van jullie huis en de overheerlijke sardines van wel 30 cm ! Nu ik hier dit verhaaltje zit te schrijven kan ik anders concluderen dat hij voor meer dan 100% gelijk heeft. Wat een super stekkie hebben jullie hier gerealiseerd. Ik heb genoten van jullie gastvrijheid, oprechte interesse en, niet onbelangrijk, het vermogen om te relativeren met veel humor. Ik ben jullie dankbaar dat ik op deze superplek heb mogen genieten van de dingen die het leven een zeer prettige invulling geven. Het was helemaal top ! Joris - 23 juni 2012

 

Een jaar geleden schreef ik dat ik zeker terug zou komen naar 'de berg'. Het gevoel dat ik vorig jaar hier heb mogen beleven, heb ik het afgelopen jaar nog vaak teruggehaald. Bij aankomst was het gevoel weer helemaal terug door jullie verwelkoming. De rust heeft zich deze week helemaal meester over mij gemaakt. De positieve sfeer die hier heerst en die jullie uitstralen is de garantie voor een fantastische tijd. De heerlijke avonden bij de bbq, met live muziek van de uitgeklede 'Flow' zijn onvergetelijk. Het was ook weer super ontspannen in de band dobberend in het meer. Dit keer durfde ik de beklimming op de fiets ook aan met een persoonlijke prestatie als gevolg. Een week vol zon, heerlijk eten, ontspanning en weer veel lachen, waar beginnen vriendschappen, waar het familiegevoel, waar het goede leven ... op Monte das Moradias. Tot ziens, tot snel. Niels - 23 juni 2012

 

Zo lieve mensen. Niet makkelijk is het om te beschrijven hoe goed jullie je in kunnen leven in de wensen van de gasten. Gasten ? Ik voel me langzamerhand hier een vriendin. Soms zelfs zo, dat ik zonder het te beseffen, zomaar in de huiskamer aan de tafel zit. het bij jullie vrij voelen is mijn geluksgevoel en daarvoor wil ik jullie bedanken. Jullie wetende mensen, en zo ik nu ook gezien heb, kinderen in hun gedachtenwereld te bereiken. Dat is goud waard ! Nou, verder hoef ik niet uit te wijden over de accomodatie. In één woord, fantastisch. Huisvesting - geweldig !  Een bibliotheek ! Een omgeving om te zoenen, fijne gesprekken, een kampvuur, een heerlijke maaltijd ! Sporten, zoals fietsen, kayakken, rennen en wandelen en spelletjes. Maar wat het aller, allerbelangrijkste is, we krijgen bij jullie rust ! Dit keer waren mijn  dochter en kleinzoon er, en eenieder zag ik hier opbloeien. Dat was ook de wens van jullie en het is gelukt. Heel bijzonder. Liefs, Daisja - 16 januari 2012

 

Vooral door de vrolijke verhalen van mijn moeder ben ik , samen met mijn zoon, bij jullie beland. Geen woord heeft mijn moeder gelogen, hoewel zwemmen in januari was tóch iets te optimistisch. De reis naar 'Moradias' is al een avontuur op zich, maar het is de moeite waard. Verlaten huizen in de omgeving zijn bijzonder om te ontdekken. Een bezoekje naar de schaapskooi, we hadden geluk, er waren net drie lammetjes geboren, is leuk. En als je het er voor over hebt om per auto stukken af te leggen, ooievaars in nesten, steile rotsen, leuke markten ... genoeg te doen. Heel erg bedankt ! Clarien - 16 januari 2012 

 

Ik heb deze week veel plezier beleefd in het huis te Moradias. Je kan echt ontzettend veel doen en we hebben ook veel gedaan. Ik heb twee keer de hond ( Terra ) uitgelaten en dan kan je met Ben echt geweldig praten over Portugal. We hebben ook gefietst, gekayakt, kampvuur gemaakt en fantastische spelletjes gedaan. Wat ik ook heel leuk vond, dat ik met Rian naar een verlaten huis ben gegaan. Het eten was ook gezellig, we hebben om de beurt eten gekookt en natuurlijk lekker opgegeten. Ik had liever nog een paar dagen gebleven, maar ik moet weer naar school en mijn geliefde Feyenoord. Bedankt Ben en Rian. Jelle - 15 jaar - 16 januari 2012

 

Ik ben nu officieel groot fan !

Jullie gastvrijheid gaf me veel blijheid.

Ik voelde me hier erg thuis. Helaas is de tijd gekomen en moet ik weer naar huis.

Wandelen, kletsen, eten, het mooie uitzicht, de rustgevende omgeving en de lieve mensen ga ik erg missen.

Maar zeker weten, deze herinnering en ervaring ga ik nooit meer wissen.

Wat kan ik nu nog anders dan deze lieve mensen ...

Voor de toekomst het allerbeste wensen !

Kim - 7 januari 2012

 

Ik heb ontzettend genoten van jullie gastvrijheid. De rust, de natuur en uitzicht zijn fantastisch mooi. De wandelingen zijn echt supermooi en jullie locatie is heerlijk. De geweldig goed geoutilleerde eetkeuken ook heel fijn, een feest. Zelfs de nodige scherven in jullie keuken ( ha ha ) brengen geluk zegt Ben ! Petje af voor wat jullie in korte tijd hebben bereikt. Samen wens ik jullie heel veel succes met jullie kunst, het is echt prachtig. Heb erg genoten van Ben zijn expositie en van de papiermaché beesten van Rian. Succes ! Loes - 7 januari 2012

 

An alle Chili con Carne Fans ! Hier gibt es das beste CCC was ich je gegessen habe. Sehr lecker - mit viel knackigen Gemüse und wenig Fett. Fragen Sie den Chef des Hauses, er wird ihnen gerne dieses Gericht servieren. 5 Sterne !!!

Jochen - 8 november 2011 

 

Merci beaucoup pour ce super séjour dans cette très agréable maison. Je suis ravis d'avoir été le premier Franco-Belge à venir profiter du calme que et propose ce site. Encore merci et bonne continuation. Antoine.

Merci pour ce lier incroyable, pur le calme, le silence qui nous permis de profiter de cette superbe semaine. Obrigada. Anne- Catherine.

J'ai beaucoup aimée le séjour ici, c'etait SUPER. J'ai bien aimée faire du canoë et du bateaux à voile. Cést super, Magnifique ! Coline, 11 ans et demi.

Un séjour de folie. Merci pour ces belles découvertesen vélo et ces conseille. Une très belle maison, Merci. Baptiste

Baignade, Dodo, livres divorés, Mountainbike, Canoë, Mer, sailing boat. Avec tons bons conseils technique et practiques. Merci d'avoir partagé avec votre acceuil cette seul semaine de l'année que nous inservons tous les 5,

Nicolas - 1 september 2011

 

Wat hebben we gezien ? Een groene slang ( Papáá, help een slang ! , of is het een tuinslang ). Schildpadden, ondanks alle herrie die we maakten. Dikke vette grote spinnen, we hebben er zelfs één tot huisspin gemaakt en door lekkere vliegen gevoerd. Hele mierenkolonies die bloederige oorlogen uitvochten. Geen pretje om als mier geboren te worden. Een baardig Portugees vrouwtje die zomaar bij ons in de auto stapte en een lift naar Odeceixe wilde. Wat hebben we gedaan ? Niet zo heel veel. Wel lekker in het lauwe meer gezwommen, 2 keer naar zee geweest en omver geworpen door de branding. En ook wel een beetje verbrand, ondanks het parasolletje van Ben. Gewandeld, verkeerd gelopen. Op de mountainbike gezeten en een mooie tocht met Ben gemaakt. Ontzettend veen herrie op het meer gemaakt met alles wat we maar konden opblazen. Heerlijk gelezen en ... heel veel boerenbridge gespeeld op de laatste avond ook met Rian en Ben en de medronho. Liefs en bedankt voor de goede zorgen. 

Familie Wilbrink- van de Pol - 1 september 2011

 

Wat hebben jullie hier een prachtige plek ! Het is hier zo heerlijk; het uitzicht, zwemmen in het mooie meer, lekker ontspannen een boek lezen onder de yucca, heerlijk in de buitenlucht eten en tot in de late uurtjes aan de tafel kletsen onder het genot van een paar medronho's. Bedankt voor jullie gastvrijheid, jullie waren zo behulpzaam en erg gezellig gezelschap ! Ook voor onze dochter van twee was het een topplek. Ze heeft hier heel fijn kunnen spelen en vond ook het zwemmen geweldig ( en is helemaal gek op Terra ) . We hebben ook mooie tochten gemaakt naarde stranden aan de prachtige westkust. bedankt voor de tips ! Het hoogtepunt van de week was voor iedereen het kayaken en de schilderworkshop van Ben. Het was echt zo leuk om zo met elkaar te schilderen. We hebben heel veel geleerd en er zijn mooie kunstwerken uit voortgekomen. Rian, interessant wat je hier over de Portugezen te vertellen had. We zijn echt allemaal verliefd op deze bijzondere plek en hopen ooit nog eens terug te komen. Nogmaals bedankt voor geregeld!

Ilse-Marie, Jeroen, Bruun, Annet, Samantha, Melissa en Elise-Sophie - 25 juli 2011

 

Heerlijke dagen bij jullie gehad ! Tijdens onze reis zijn we nooit langer dan 3 nachten op één plek gebleven ... daar hebben jullie verandering in gebracht. Wat een fijne plek = ruimte, uitzicht en rust ! Een dan hebben we het nog niet eens gehad over jullie gastvrijheid, jullie attenties om het zoveel mogelijk naar ons zin te maken. Zwempartijen, 'zonsondergang bij de molen', wandeling met Terra naar de bron, toelichting bij de sterrenhemel, gebruik maken van de laptop, reisgidsen, essays en dinner by candlelight. Mensen bedankt ! Wilma en Cathy - 4 juli 2011

 

Wat een heerlijke week ! Prachtig weer, mooi huis en de gezelligheid zal mij vooral bijblijven. Van fietsen is helaas niks terecht gekomen en zullen de laatste schoolweken een eitje worden. Bedankt voor de gastvrijheid, gezelligheid en het mogen beleven van het Portugese leven ! Zeker tot ziens ! Tom - 17 juni 2011

 

Nooit geweten dat Portugal zo'n schitterend land is. Wat een mooi stuk natuur dat niet door toerisme overspoeld is. Vooral op de mountainbike hebben we enorm genoten. Maar ook het kayaken op het meer is ongelooflijk leuk. Veel vissen, schildpadden en we hebben zelfs een slang gezien. Breng vooral ook een bezoek aan de indrukwekkende stuwdam van Santa Clara . Ben en Rian hebben ons met enthousiasme gegrepen. Perfect geregeld en dus kom ik zeker een keer terug. 

Jeffrey - 4 april 2011

 

Dit jaar met de voorjaarsvakantie geen huisje op de Veluwe maar Portugal. Monte das Moradias. Al met al geen gewone voorjaarsvakantie. En dat is helemaal uitgekomen. Allereerst het weer, alleen maar zon en temperaturen tot al 20 graden en dat in februari. We zijn normaal al blij als we dat in de zomervakantie hebben. Het onderkomen mag er ook zijn, alles is aanwezig en voldoende (wieler)lectuur om eens rustig te gaan zitten. En dan de verzorging, we zijn 9 dagen in de watten gelegd, maar ook de bezigheden, van de 1e tot de laatste dag in de weer. De 'kids' hebben hun 'trainingskamp' gedaan. Prima en afwisselende mountainbikeroutes. Topper was de rit naarn het strand. Ook de trip naar Lissabon was door Rian en Ben perfect geregeld. Alles gezien met tramlijn 28E. Verder veel gewandeld en natuurlijk gekayakt. Al met al een zeer afwisselende en geslaagde vakantie. Rian en Ben, bedankt voor de voortreffelijke vakantieweek en we komen zeker terug. Jessica, Jeroen, Karin en Joop - 1 maart 2011

 

Wat een geweldige fijne week hebben we gehad bij Moradias, iedere morgen op het mooie terras ontbijten en genieten van een super uitzicht en dat in november. En de fijne tripjes die jullie met ons gemaakt hebben en het heerlijke eten. Niets was teveel, alles kon, echt een week waar we van genoten hebben. Erg bedankt voor deze fijne week en we kmen zeker nog terug. Jos en José - 27 november 2010

 

Herfstvakantie, laatste week oktober. Adembenemend  mooi, zo'n uitzicht, helemaal voor onszelf. Adembenemend stil;

geritsel van een blaadje, het zoemen van de wespen en de bijen: 'Monte das Moradias'. We hebben genoten van jullie 'alles mag en niets moet' principe, maar ook van de etentjes buiten de deur én de fantastische buitenkeuken en BBQ. Mooi ook dat jullie ons kennis lieten maken met de vrienden om Moradias heen, de zonsondergang, dde heerlijke medronho ... leuk om te zien dat jullie zo ingeburgerd zijn in het 'Portugese'. het is hier zó paradijselijk dat zelfs de weg hierheen begint te wennen. Bedankt voor alles. Laura en Peter - 5 november 2010

 

Wat een geweldige locatievoor een gastenverblijf ! De serene rust die het dal uitstraalt in de morgen en de vergezichten over het meer zijn werkelijk prachtig. De tocht in de kayak is er een om nooit te vergeten. Nergens zulke malse en lekkere kip gegeten als hier in Pportugal. Bedankt voor de gastvrijheid en we komen snel weer terug !

Jacco - 27 juli 2010

 

Wat kun je hier genieten van de prachtige natuur, het mooie huis , de kookkunsten van Rian, de schildercursus van Ben en de knuffels van gasthond Terra. Ik ben er voor de tweede keer geweest, dit is echt een plek om helemaal weer jezelf te worden. Gastheer, gastvrouw en gasthond, bedankt voor de geweldige vakantie en we zien elkaar vast nog eens terug. Dorry - 5 juli 2010

 

Zelden zo aangenaam verdwaald als op de weg van Santa Clara naar Mértola ! Na drie kwartier hobbelen  over steeds steniger weggetjes op zoek naar de doorgaande weg, kwamen we uiteindelijk tot stilstaand voor een mooi wit huis, waar we dan maar de weg zouden vragen. Om een lang verhaal kort te maken: Mertóla kon nog best even wachten, 2 nachten hier gebleven en een heerlijke tijd gehad. Voor de volgende gasten enkele do's en don'ts " Do : Kayakken en zwemmen, de heuvel op voor het uitzicht, de hangmat benutten, vragen of Rian haar vegetarische pastaschotel kan maken, medronho drinken en eten ! Don'ts  : Heel lang van het uitzicht genieten, terwijl je eigenlijk thee aan het zetten was ( fluitketel drooggekookt ), keren op de weg ( op de rand van het ravijn gered door de buurman ),

te snel weggaan ! Bedankt voor de hartelijke ontvangst en wellicht tot ziens ! Rianne en Yvonne - 21 juni 2010

 

Wat een fantastische week op een bijzondere plek in Portugal. Van alle gemakken voorzien en niets was Ben en Rian te veel. Mogelijk dat 'de avontuurlijke fietstocht' iets te veel was, maar genoten hebben we: tóch ! De wandelingen, tripjes blijven ons bij. Maar toch, speciale aandacht voor het bezoekje aan 'de kroeg van Jan' en het bezoek aan de Perreiras. Dit was erg bijzonder en daar hebben we erg van genoten. Kortom, een geslaagde week, mooi weer (eindelijk) en voor herhaling vatbaar. Egbert en Louette - 21 juni 2010

 

Best lastig zo'n weekje kort samen te vatten, omdat de indrukken die je, ondanks de korte duur van het verblijf opdoet, talrijk en intens zijn. Aangezien we niet willen verzanden in zaken als enorme golven, zeer fraaie kust, met dito juffrouwen, prettige excentrieke buren, prachtig ralley parcours, puik weer, lekker eten en drinken, heerlijke stilte etc. beperken we ons maar tot de essentie : eerste klas, zowel gastvrouw/gastheer/gasthond, accomodatie, met werkelijk voor elk wat wils. Chris Saris - 21 juni 2010

 

Op een mooie dag besloten we een 'verre reis' te maken naar Portugal. Er werd op internet een mooie locatie gezien en we hebben besloten te reserveren voor Santa Clara a Velha. Na een lange rit belandden we op de berg. Hier stond een wit huisje zoals we hadden gezien op het internet. De rust, stilte en de mooie omgeving verraste ons. Na een warme en hartelijke ontvangst, eerst door Ben en dan door Rian hebben we genoten van een fijne vakantie. We hebben de cultuur genoten van het warme-zonnige Portugal. niet te missen, de markt in Santana da Serra en het zeer vriendelijk en lekker restaurant 'de 5 schoorstenen'. ook te vermelden, de uitstappen in Albufeira en de cruise met de catamaran. De wijn is er ook niet te versmaden. Tevens was de kip en choco-mousse bijzonder lekker. Elke morgen opstaan met een geweldig zonnetje  en ontbijt op een  mooi terras. Groetjes Claire, Greetje, Frans en Albert - 20 juni 2010

 

We hebben genoten van jullie zeer gastvrije ontvangst. Overal namen jullie ons mee naar toe. Naar fijne Portugese mensen, een fantastisch restaurant, een mooie bron enz. Niets was voor jullie teveel. Ook de kookkunst van Rian was voortreffelijk. 's Avonds bij het kampvuur en tenslotte de medronhoborrel. Ben, bedankt voor de schildercursus. Ik heb veel geleerd, je nam altijd tijd voor me. Bedankt voor de heerlijke tijd. We kwamen helemaal tot rust. Echt een plek om terug te komen ... 'Monte das Moradias' Martin en Jeanne - 19 juni 2010